Per una vida sense plàstics!
El 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de bosses per a conscienciar sobre la necessitat de reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús i fomentar el consum responsable.
La bossa de plàstic és un objecte quotidià utilitzat a gran escala per a contenir i transportar mercaderies, que no té una utilitat pràctica de més de 10 minuts, o sigui només serveix per a un ús, però per a la seva fabricació s’usen molts recursos i la seva deixalla produeix un gran impacte.
En els anys setanta es va començar a utilitzar cada vegada més, popularitzant-se ràpidament en supermercats, centres comercials i autoserveis per a reemplaçar la funció de les antigues caixes, canastres i bosses de roba. A vegades com societat prenem decisions que ens fan involucionar.
En poques generacions hem passat que nostres àvies usessin una cistella de vímet o un carret durant anys a consumir més de 200 bosses de plàstic a l’any per persona, la qual cosa representa més de 500 bilions de bosses en el món.
500 bilions de bosses no poden evaporar-se per si soles de la faç de la terra i les conseqüències per a la fauna, la flora, el medi ambient i nosaltres mateixos, ja que ja han entrat en la cadena tròfica, es mostren amb impactant imatges en aquest vídeo titulat, “Our today is Forever” (Nostre avui és per sempre), realitzat per Stephen Thompson. Els estómacs de les gavines plenes de peces plàstiques i encenedors ho diuen tot.
Per això, el Dia Internacional Lliure de Borses critica que les campanyes actuals es dirigeixin només al consum de bosses fabricades en polietilè d’alta densitat (HDPE), defensa que substituir uns plàstics per uns altres “igualment comportaria el consum de recursos no renovables i una contaminació en cas que es consumís la mateixa quantitat de bosses oxodegradables, de paper , iocompostables, etc.” i proposa el següent:
Reduir de forma efectiva el consum de bosses d’un sol ús
Optar per un consum responsable, on la funció principal de l’envàs -el transport de la compra- sigui amb sistemes de llarga durada o reutilitzables
Reivindicar que els governs ordenin normatives i mesures de fiscalitat ambiental per a fer possible la reducció efectiva de les bosses, i actuacions de sensibilització i comunicació ambiental, i no depenguin de la voluntat del sector comercial i els consumidors
Fomentar que s’apliquin mesures dissuasives del consum de bosses com la incorporació del seu cost ambiental
Informar perquè la ciutadania, els ajuntaments, les entitats socials i el sector comercial apostin per aquest canvi cultural i ambiental, i demanin als seus governs, administracions, sector comercial … que apostin per aquestes mesures de prevenció de la contaminació i de residus.
És preocupant que aquestes bosses de plàstic depenent del seu material i gruix poden romandre fins a 1000 anys en el nostre entorn.
- Per a fabricar plàstic reciclat es necessita un 70% menys d’energia que per a fabricar plàstic nou.
En la remota illa Midway, en l’Oceà Pacífic, es van trobar restes de bosses de plàstic en els esòfags del 90% de les cries de’albatros.
El plàstic mata cada any prop d’1 milió d’ocells marins, 100.000 mamífers marins i innombrables peixos moren .
Des de Fundació Sigea portem 25 anys conscienciant tan a grans com a petits sobre el tema del medi ambient, i us volem convidar a gaudir d’aquest dia realitzant qualsevol de les activitats, tan pels escolars a travès del nostre catàleg de sortides que podeu trobar a la nostra pàgina d’ACTIVITATS ESCOLARS, com per famílies amb una proposta molt divertida, on podem gaudir de la natura en bicicleta, a la nostra pàgina d’ACTIVITAS TURISME SOSTENIBLE.
#mediambient #Natura #DíaInternacionalSinBolsasDePlástico #PlanetOrPlastic #plasticbagfreeday