RESERVES ONLINE
PROGRAMES INTEGRALS PER ADMINISTRACIONS LOCALS
SERVEI D'ASSESSORAMENT
NOTÍCIES
PATRIMONI NATURAL
I CULTURAL
CURSOS DE FORMACIÓ
BORSA DE TREBALL
>> Patrimoni
[ 16.11.05 ]
Valors de la Humanitat al Baix Llobregat

Valors de la Humanitat al Baix Llobregat

 

Dintre de la demarcació geogràfica del Baix Llobregat, trobem un conjunt d’elements artístics i socials que ens conviden a difondre l’efecte positiu dels valors de solidaritat i d’intercanvi cultural, interpretant-los com a ideals enriquidors de la nostra pròpia tradició i com elements clau en els processos de convivència i integració actuals. Alhora, l’aprofundiment en aquests valors és una sòlida base pel desenvolupament d’actituds cíviques útils per generar espais d’enteniment i també ens ajuden en el procés de consolidar l’acceptació de drets i deures com a ciutadans que viuen en una comunitat pluricultural.

Alguns dels indrets situats a la comarca o als seus voltants que ens serveixen com a pretext per a treballar els valors de Civisme, Cooperació i Interculturalitat són els següents:

 

 

Parc de la Solidaritat, Esplugues de Llobregat

 

Aquest parc uneix el barri de Can Vidalet i el barri de Can Clota. S’hi pot accedir per diferents carrers però els més pròxims són el carrer Lleialtat i l’avinguda Ciutat de L’Hospitalet.

 

 

 

Les condicions espacials ens donen un ampli marge d’actuació entorn al concepte de solidaritat, entesa com aquella actitud o capacitat que neix i es dirigeix essencialment, de i cap a l’ésser humà; ja sigui en la seva vessant individual o en la seva vessant de caràcter més col·lectiu.

La solidaritat en el nostre entorn més pròxim durant la nostra vida quotidiana es pot entendre en termes de civisme, respecte i cooperació vers el nostre entorn més immediat i els nostres hàbits i tarannà diaris. La projecció d’aquesta actitud cap a una dimensió social i cultural més àmplia i globalitzada, es tradueix en termes d’igualtat universal, que és al cap i a la fi, allò que uneix a tota la raça humana. Aquesta igualtat és una derivació directa de la veritable dignitat de l’ésser humà que pertany a la realitat intrínseca de la persona, sense importar la seva raça, edat, sexe, creences, nacionalitat o partit. La solidaritat transcendeix a totes les fronteres: polítiques, religioses, territorials, culturals, etc. I ens fa sentir en el nostre interior la consciencia d’una “família” que formem amb la resta de la humanitat.

La solidaritat sempre implica el següents punts:

-          La solidaritat és una virtut contraria a l’individualisme i l’egoisme.

-          Es reflecteix en el servei i la recerca del bé comuns.

-          La seva finalitat és intentar solucionar les carències espirituals o materials dels altres.

-          Requereix empatia: posar-se al lloc de l’altre.

 

Obra d’art Transhumàncies, Sant Boi de Llobregat

 

L’artista d’aquesta obra, situada al mig de la via pública del barri Marianao (C/ Pablo Picasso) de Sant Boi de Llobregat des de l’any 1995, és Pep Dardanyà (Caldes d’Estrac, 1961).

L’obra està formada per  un conjunt d’11 maletes metàl·liques, de formes i mides molt diferents, distribuïdes en una mena de recorregut al llarg del carrer. Prop de cada maleta hi trobem una petita barana circular a mena de balcó des dels quals podem veure unes perforacions subterrànies de diferents colors amb miralls. Cada instal·lació està acompanyada d’un títol determinat: Història del Brigadista Frustrat, Història de l’Emigrant invisible, Història de la mare que buscava el seu nét, Història de la filla d’un banquer que vol dedicar-se al teatre...

 

                                

 

La relació entre els objectes maleta i els petits balcons dispersos al llarg del passeig ens evoca el viatge, l’emigració i la integració, com a fenomen col·lectiu i individual alhora, amb ressons poètics i voluntat de desdramatització. Les petites baranes, com miradors, retornen la imatge de l’espectador des del mirall situat al terra mostrant el pas del temps i transformant el seu rol aliè inicial en un de primordial en aquesta relació mitjançant la recreació.

Els títols de cada instal·lació ajuden a l’espectador a imaginar i recrear cada història i recordar que Sant Boi i el seu creixement està i estarà lligat a la immigració.

 

D’aquesta manera, l’espai al voltant de l’obra es converteix en un indret idoni per a reflexionar sobre el fet que qualsevol individu és susceptible a ser emigrant en algun moment de la seva vida i així, mitjançant la capacitat d’empatia, ser capaços  d’analitzar les emocions i sensacions que l’obra ens evoca.

 

 

Palau Novella, Olivella

Al bell mig del Parc Natural del Garraf trobem aquesta masia transformada en palau l’any 1887 per l’indià Pere Domènech als terrenys de l’antiga masia Plana Novella, que havia adquirit l’any 1875 la família Raventós. Fou un centre d’activitats agrícoles rellevant a la comarca pels seus excel·lents vins i olis i les seves llegendes romàntiques. Va ser propietat dels agustins durant els anys seixanta i el 1996 s’hi va instal·lar una comunitat budista de Sakya Tashi Ling que ha restaurat l’edifici i hi organitza visites guiades. El monestir s’autofinança amb el treball particular i extern dels seus residents, amb el seu patrimoni personal, amb l’activitat formativa del centre (ioga, meditació, 35.000 visites anuals al Museu de Cultura Tibetana, cursos d’iniciació, pensió i allotjament) i amb les aportacions de membres de la comunitat, 300 persones en total.

 

  

 

Tot i trobar-nos fora del municipi del Baix Llobregat, el Palau Novella se’ns presenta com una mostra inequívoca d’interculturalitat en la que entren en joc temes de convivència multicultural com ara són: la religió, les costums, i en definitiva, la diversitat de l’existència humana. El context ens ajuda a dibuixar clarament el camí cap a la convivència: aprendre a comportar-se amb solidaritat i respecte enfront de les diversitats socioculturals i les diferències socioeconòmiqes de la societat d’avui, tot rebutjant les actituds intolerants i valorant la pau i la convivència com un dret fonamental.

 

No és cap coincidència que els objectius fonamentals pels que treballen els residents del Palau Novella siguin justament:

-          mantenir-se al servei de l’espiritualitat, treballant per la cultura del país i les cultures minoritàries amb especial sensibilitat cap als temes de caràcter social com ara els pobles en vies de desaparició,

-          demostrar que encara queden persones capaces de dedicar part important de les seves vides a la recerca interior i a procurar el benefici dels altres mitjançant el voluntariat,

-          sensibilitzar als més joves per la cultura de la pau i dels valors interns ben consolidats com el més apreciat patrimoni

-          ajudar a tothom qui ho necessiti en el camí de la recerca interna mitjançant cursos de budisme, meditació, relaxació, reiki, feng-shui, autoconeixement, etc.

 

És, per tant, un context perfecte per tractar temes de solidaritat i convivència amb cultures diferents a la nostra, emfatitzant l’enriquiment que suposa conèixer diferents maneres de viure, també com a medi per poder decidir el camí més desitjat de la nostra pròpia.

 

Núria Trilla

Educadora Ambiental

 


FUNDACIÓ SIGEA -- Passatge Llevant, 9 Local 3 C 08840 Viladecans (Barcelona) Tel 93 647 21 21 Fax 93 647 21 22 E-mail patronat@fundaciosigea.org