Sabeu que l’oreneta vulgar és una de les aus migratòries més conegudes del món? Sabeu que les orenetes només tenen una parella? Sabeu que una oreneta s’alimenta només d’insectes?
Aquest ocell és una de les aus més conegudes de tot el món.
És una espècie que tradicionalment es considera que porta bona sort a la casa on s’estableix. No obstant això, moltes persones encara trenquen els seus nius per evitar els seus excrements, que no són més que les pells seques (cutícules) dels insectes que s’han menjat.
Les orenetes (Hirundo rustica) solen arribar a principis de març (tot i que al gener i al febrer ja se’n poden veure), però aquest any sembla que estan tardant una mica més a arribar.
COM LA PODEM IDENTIFICAR?
L’oreneta cuablanca és una oreneta més aviat petita de color negrós -amb brillantors o iridiscències blavoses- i la panxa i la gola ben blanques. En destaca el carpó també blanc, que li ha valgut el nom. La cua és molt més curta i menys enforquillada que la de l’oreneta vulgar (Hirundo rustica) la qual té, a més, la gola rogenca i no pas blanca. El roquerol (Ptyonoprogne rupestris) és una altra oreneta que a vegades cria també a l’interior dels pobles de zones muntanyoses però, a diferència de l’oreneta cuablanca, és de color marronós amb la zona ventral una mica més clara.
Tampoc cal confondre l’oreneta cuablanca ni amb els falciots (Apus apus) ni amb els ballesters (Apus melba). El falciot és gairebé tot negrós mentre que el ballester presenta el dors i les ales marronosos i la panxa i la gola blanques. Ambdues espècies es caracteritzen per les ales llargues, punxegudes i corbades en forma de falç i un vol rabent.
DE QUÈ S’ALIMENTA?
Les orenetes basen la seva dieta en els mosquits. Una oreneta pot arribar a consumir entre 5 i 6 grams de mosquits diaris.!
Si tenim un niu a casa, cada dia podem evitar la picada de 2.500 mosquits, que passaran de volar per sobre nostre a ser a l’estómac d’aquests veïns tant especials. Si aquest valor el multipliquem pel total de dies que les orenetes passen les seves vacances d’estiu a casa nostra, el valor s’eleva fins als 500.000 mosquits!
I com a curiositat, val a dir que és cert el què diu la dita: « orenell terrer, pluja ve . Quan veiem les orenetes volar baix és indicador de pluja, ja que quan l’aire està carregat d’humitat les fines ales dels mosquits s’humitegen i els dificulten el vol, de manera que aquests insectes volen a distàncies menys elevades.
Així doncs, abans de ploure veurem les orenetes volar arran de terra capturant aquest mosquits que ja han detectat la pluja abans que comenci!
QUÈ PODEM FER PER AJUDAR-LES?
Les orenetes poden arribar a fer un viatge de més de 8.000 quilòmetres en la seva migració. Quan tornen a les nostres cases solen obtenir com a recompensa en massa ocasions, la destrucció dels seus nius per a evitar els excrements que es dipositen al peu d’aquests. Dol pensar en aquests ocells; enormes consumidores de “molestos” mosquits, alegres, bullicioses, belles, acrobàtiques i fidels com ningú al nostre carrer, al nostre poble, al qual tornen després de mesos d’absència, per a trobar-se amb què fracassen en la que potser és la seva única possibilitat de reproduir-se (els ocells petits tenen una esperança de vida mitjana mínima) per una qüestió merament estètica (les seves cacas “enlletgeixen” les voreres).
Destruir els seus nius no només és una il·legalitat (són ocells protegits, i per tant ho estan també els seus nius), sinó que constitueix un acte d’extrema crueltat i indiferència cap a aquests fantàstics ocells.
Les orenetes comunes són ocells que tenen “certes manies” a l’hora de triar un lloc per a situar el seu niu. En primer lloc no solen freqüentar l’interior de les grans ciutats, i encara que poden arribar a ser abundants a les urbanitzacions de la perifèria prefereixen viure en pobles. En segon lloc no agraden de les altures: l’habitual és que estableixin el seu niu en edificis d’una o dues plantes. I finalment el que més els agrada és que el niu quedi protegit sota un sostre, tenint preferència per emprar l’interior d’edificis abandonats o zones de façana a resguard d’una àmplia volada de la teulada.
Si casa nostra compleix amb aquestes «petites exigències», segur que ja podem fer alguna cosa per a ajudar-les. I…COM?
Des de SEO BirdLife ens han preparat un taller on ens ensenyaran com construir nosaltres mateixos un niu de forma molt senzilla. Punxant aquí podeu accedir a un PDF en el qual s’explica pas a pas i amb imatges com realitzar el niu:
A Catalunya tenim el Projecte Orenetes on cada un de nosaltres pot participar.
Què és el Projecte Orenetes?
El projecte Orenetes és una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià.
A qui s’adreça?
A qualsevol persona o col·lectiu que, sense necessitat de tenir coneixements previs sobre els ocells, vulgui participar en un projecte de seguiment d’aquesta espècie de gran interès com a indicador ambiental. El projecte està especialment pensat per:
Centres educatius, en especial cicles superiors de l’Ensenyament Primari, Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Batxillerat que vulguin utilitzar l’estudi de les orenetes cuablanques de la seva localitat com a eina pedagògica.
Associacions d’Escoltisme, Esplai i Lleure que vulguin participar en l’estudi de l’oreneta cuablanca com una forma d’endinsar-se en el coneixement de la natura.
Persones de qualsevol edat que voldrien participar en projectes de seguiment d’ocells però que no disposen de coneixements per participar en projectes més complexos.
Ornitòlegs aficionats i professionals que vulguin contribuir al coneixement d’aquesta espècie.
Tot el que es requereix és fer un senzill cens de nius d’oreneta cuablanca.
Us animeu?
3 comentarios
He trobat una cria d’oreneta a terra, i tot i que l’he acompanyat fins el terrat per aviam si aixeca el vol, és massa petita encara. La tinc a casa a la banyera i vaig donant-li aigua però no sé què més fer per ella, donat que els telefons que he trucat, essent divendres tarda, no he pogut contactar amb ningú.
Sóc de Vilassar de Dalt, hi ha algun centre on pugui dur-la? Gràcies.
Aquest any ho hem descovert. El any passat ens pensavem que en teniem alguna a sota al llit. Que hem de fer? És normal aixó?.
Hola,
Ahir ens va arribar una oreneta pichón a casa i sembla que no pot volar i està malalt. El tenim amb una gàbia amb aigua, però què podem fer per ell?
Gràcies,
Ana