A la zona del Delta del Llobregat hi ha espais de gran valor com la Reserva Natural del Remolar-Filipines, el Parc Agrari del Baix Llobregat, els espais naturals del riu, les platges…
Des de Fundació Sigea us volem acompanyar a descobrir alguns dels llocs més ben preservats del Delta del Llobregat i, a més, fer-ho en BICICLETA ja que creiem que és la millor manera de gaudir-los.
Tenim a la vostra disposició tres recorreguts que s’adapten perfectament a les condicions que trobem al Delta del Llobregat: terreny pràcticament pla, carrils bici, accesible per famílies amb nens petits.
Us animem a participar en aquests recorreguts i descobrir el Delta del Llobregat des d’un punt de vista diferent!
Si no teniu bici, no és cap problema. Fundació Sigea disposa d’una flota de bicicletes plegables adaptades a moltes mides.
Res és comparable amb el simple plaer d’un passeig amb bicicleta.-John F. Kennedy
Itinerari circular on el punt de sortida i arribada és la Masia de Can Comas.
La masia de Can Comas que veiem avui en dia no és la que hi havia originalment. Antigament n’hi havia una altra, construïda entre els segles XVI i XVII, que es va enderrocar per a construir-hi la nova, a causa del seu mal estat de conservació. La masia actual, de l’any 1878, va ser restaurada l’any 2004. La masia, de planta baixa i dos pisos, presenta elements arquitectònics d’interès, com ara la galeria amb arcs de mig punt del primer pis. S’han recuperat també el cobert agrícola -que acull exposicions temporals i l’aula d’educació agroambiental-, els dos pous, el safareig i l’abeurador. Si ens acostem al cobert podrem observar, inserida en el pilar del costat esquerra, una pedra on hi apareix una barca i la inscripció “BARCA SEM BOI. 1739”. Aquesta pedra marcava el punt de creuament en barca del riu Llobregat a Sant Boi. Podem visitar també els espais d’horta i l’Arborètum, col·lecció que comprèn seixanta-dues varietats tradicionals de nou espècies fructícoles del Baix Llobregat.
A l’actualitat, Can Comas, cedida al Consorci del Parc Agrari, acull el Centre d’Informació i Gestió del Parc Agrari.
Itinerari circular d’aproximadament 5 km, on el punt de sortida i arribada és Cal Tet.
Els espais naturals del delta del Llobregat són una xarxa d’espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.
Visitant-los, sorprèn la gran diversitat biològica que alberguen.
Situats al marge dret del tram final del riu Llobregat, ocupen unes 145 ha i hi ha una gran diversitat de flora i fauna. Hi podem trobar els principals paisatges del Delta: jonqueres, prats humits, pinedes, canyissars, platges i estanys litorals, com ara el de Cal Tet i el de Ca l’Arana. Aquests espais formen un Delta en miniatura.
Itinerari circular d’uns 10 km, on el punt de sortida i arribada és l’Espai Agroambiental Delta del Llobregat.
L’Espai Agroambiental Delta es troba ubicat al municipi de Viladecans (Barcelona).
El gran valor nautal i paisatgístic de la zona del Delta del Llobregat on estem, està protegida per la Xarxa Natura 2000, el Parc Agrari del Baix Llobregat, forma part del Corredor biològic Reguerons-Remolar, és zona ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) i tot això al costat de platges amb dunes i vegetació protegida.
A causa de les últimes instruccions del PROCICAT sobre les mesures de seguretat i higiene, els grups han de ser d’un màxim de 15 persones, no poden tenir cap contacte amb altres grups ni utilitzar els mateixos espais de forma rotativa. Places limitades.
Tots els consells que us deixem a continuació, s’han extret del pla del CSD per a l’esport a l’aire lliure i s’han adaptat a les descobertes en bici. Ho hem dividit en tres fases, perquè tinguis clar què és recomanable fer en cadascuna d’elles.
Abans de sortir amb la bicicleta:
– Procura ser autosuficient. És a dir, que no hagis de necessitar l’ajuda de ningú per si punxes o tens qualsevol avaria. Això provocaria que no
respectessis la distància de seguretat de 2 metres.
– Les bicicletes de Fundació Sigea estan desinfectades, però si vols estar més segur, empra guants d’un sol ús.
Mesures d’higiene durant el temps que estàs amb bici:
– Si pots usar màscara o buff per a tapar la boca. Millor. Sobretot quan et creuis amb altres ciclistes. Això gairebé obligatori per al ciclisme urbà, ja que et trobaràs amb molta gent al teu voltant
– Porta ulleres per a protegir-te els ulls.
– És important procurar no escopir durant la ruta i portar un mocador d’un sol ús per si necessites fer-ho
– Procura no tocar res que no sigui la teva bici i no tocar-te la cara amb les mans.
Higiene quan arribis a casa:
– Igual que quan vas a llocs tancats fora de casa, convé netejar i desinfectar tot el que has utilitzat per si de cas s’ha contaminat.
– El primer que has de fer és deixar tot el que has usat bici, casc, sabatilles, mòbil… en un lloc en l’entrada de casa amb la qual ningú de la família tingui contacte.
– I tot seguit has de rentar-te les mans i passar per la dutxa.
– El següent serà recollir tota la roba utilitzada i portar a la rentadora.
– Després toca desinfectar tot el que has emprat en la ruta i que no és rentable en la rentadora. Casc, sabatilles, bicicleta, ulleres, mòbil, bidó…
– No oblidis tirar els guants d’un sol ús al contenidor de la RESTA i rentar-te les mans amb gel res més deixar la bicicleta en el lloc.