S’estima que cada espanyol consumeix, a l’any, una mitjana de 238 bosses de plàstic
Aquestes bosses (potser a algú li semblem poques) només són a les nostres mans uns minuts però triguen més de 500 anys a desaparèixer. A més, només un 10% d’aquestes bosses es reciclen, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (Mapama).
El 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de reduir les bosses de plàstic d’un sol ús i fomentar el seu consum responsable. La petjada ecològica que deixen les bosses de plàstic en el nostre medi ambient és inassumible i les autoritats europees i espanyoles ja s’han posat a la feina per a la seva eliminació.
Actualment, 12 milions de tones d’escombraries arriben a les mars i oceans cada any; i un de cada sis peixos que es venen en les peixateries d’Espanya conté microplàstics en el seu estómac. Segons dades de Greenpeace, la producció mundial de plàstics s’acostarà en 2020 als 500 milions de tones.
Les bosses de plàstic s’han desintegrat i han passat a formar part del nostre aigua, de la nostra terra, dels nostres aliments…dels nostres cossos.
Ja apareixen en les anàlisis realitzades a múltiples individus de diferents llocs i països, els plàstics han estat detectats mitjançant recerques detallades en la femta i en l’orina, fins i tot de bebès i de nens.
TU FORMES PART DEL CANVI
Aquest estiu el primer a has de prendre consciència dels teus actes, ets tu: oblida’t de demanar bosses de plàstic quan vagis a comprar (opta per no consumir aliments amb plàstics d’un sol ús) i, per descomptat, si portaràs alguna a la platja, mantén-la resguardada de l’aire, moltes bosses de plàstic acaben volant amb el vent i finalment aterren en la mar. Els animals marins, com les tortugues o els dofins són els principals danyats amb aquestes accions, acaben ofegats o asfixiats per les bosses de plàstic.
Encara que poden acabar sent l’arma de tortura de moltes espècies (molts individus són incapaços de deslliurar-se d’elles), les bosses de plàstic es dissolen en els oceans formant una «sopa plàstica» que els éssers vius acaben assimilant com a menjar. Vaig donar no a les bosses de plàstic per sempre, opta per altres materials biodegradables; i si tries tenir una, usa-la amb cap!
Des de Fundació Sigea portem 25 anys conscienciant tan a grans com a petits sobre el tema del medi ambient, i us volem convidar a gaudir d’aquest dia realitzant qualsevol de les activitats, tan pels escolars a travès del nostre catàleg de sortides que podeu trobar a la nostra pàgina d’ACTIVITATS ESCOLARS, com per famílies amb una proposta molt divertida, on podem gaudir de la natura en bicicleta, a la nostra pàgina d’ACTIVITAS TURISME SOSTENIBLE.
Aquí tens uns quants consells per poder passar un dia sense plàstic! T’animes?