«La destinació de la humanitat depèn de la diversitat biològica, de la riquesa i varietat dels éssers vius del planeta. És essencial per al desenvolupament sostenible i per al benestar dels humans, i clau per a reduir la pobresa”
Sabies que, segons l’ONU, més de 3.000 milions de persones depenen de la biodiversitat marina i dels litorals per a subsistir i altres 1.600 milions depenen dels boscos? Conservar totes les espècies de la Terra ja no té només un component altruista, sinó que és vital per a garantir la nostra supervivència. I quina és una de les principals amenaces humanes per a la biodiversitat terrestre? El canvi climàtic.
La biodiversitat no és una cosa aliena a nosaltres: està en un prat, en els boscos, en el desert, en un riu…etc però també a les nostres ciutats i en nosaltres mateixos.
Si bé cada vegada som més conscients que la diversitat biològica és un bé mundial de gran valor per a les generacions presents i futures, el nombre d’espècies disminueix a un ritme accelerat, a causa de l’activitat humana.
Al planeta Terra, cada dia que passa perdem a algú, i no només persones:
- – Tres espècies desapareixen cada hora
- – De 100 a 150 espècies desapareixen cada dia
- – De 15.000 a 80.000 espècies desapareixen cada any
El Conveni sobre la Diversitat Biològica és l’instrument internacional per a «la conservació de la diversitat biològica, la utilització sostenible dels seus components i la participació justa i equitativa en els beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics», que ha estat ratificat per 196 països.
El Dia Internacional de la Diversitat Biològica (o el Dia Mundial de la Biodiversitat) és un dia internacional promogut per les Nacions Unides per a la promoció de la biodiversitat. La diversitat biològica, o biodiversitat, és el terme que es fa referència a l’àmplia varietat d’éssers vius sobre la Terra i els patrons naturals que la conformen. Se celebra anualment cada 22 de maig.
La nostra biodiversitat, la nostra alimentació, la nostra salut
En l’actualitat, tenim accés, en general, a una major varietat d’aliments del qual van tenir les nostres generacions precedents. No obstant això, a pesar que l’oferta s’ha tornat molt més diversa en molts llocs del món, la dieta mundial en el seu conjunt, la qual cosa la gent realment menja, s’està homogeneïtzant i això és una cosa perillosa.
Encara que a primera vista, ens pot semblar que no podem fer moltes coses per a protegir la vida salvatge, i que totes les accions han de ser desenvolupades per l’Administració, existeixen moltes mesures que nosaltres podem dur a terme de manera personal amb l’objectiu de no perjudicar la biodiversitat.
Les celebracions de 2019 en aquest Dia se centren en la biodiversitat com la base de la nostra alimentació i salut, i com a catalitzador clau per a transformar els sistemes alimentaris i millorar la salut dels éssers humans. Aquí uns quants consells:
- Quan vagis a un espai protegit, has d’informar-te bé sobre quines activitats estan o no permeses. Per exemple, en molts llocs protegits no està permesa l’acampada lliure.
- Quan surtis al camp mai molestis els animals. Intenta no fer molt de soroll, ja que els creguis molt estrès.
- No toquis els nius dels ocells ni tampoc els seus ous, encara que creguis que estan buits: els nius es veuran abandonats ràpidament i les cries moriran.
- Mai alliberis animals en zones naturals: tenen moltes possibilitats de morir, per la qual cosa els estàs maltractant. No obstant això, si no moren i troben possibilitats de supervivència, afectaran els éssers vius autòctons, per la qual cosa estàs perjudicant els ecosistemes naturals.
- Si trobes animals danyats o malalts, avisa a les autoritats: el SEPRONA (servei mediambiental de la Guàrdia Civil) t’ajudarà. Posa’t en contacte amb ells i et diran què és el que has de fer.
- Assegura’t que el peix, la carn, etc., que compres no posa en perill les poblacions naturals. Per exemple, tingues sempre en compte que el peix ha de tenir una talla mínima: NO PROMOGUIS LA COMPRA DE “PEZQUEÑINES”.
I tu, com celebraràs el Dia de la Diversitat Biològica?
Aquí us deixem una infografia sobre aquest tema.