Tu has de ser el canvi que desitja veure en el món. Mahatma Gandhi
Cada any, el 22 d’abril, se celebra a tot el món el Dia de la Terra i és que en 1970 es va iniciar un moviment ambientalista on 20 milions de nord-americans es van manifestar sortint al carrer per a lluitar per un medi ambient saludable.
El 22 d’abril és una oportunitat més per a recordar que la Terra necessita de la col·laboració de tots per a avançar cap a la mateixa meta, que és cuidar-la i conservar-la. Una necessitat que preocupa més si cap arran del constant augment de la contaminació i el conseqüent canvi climàtic, que està afectant no només els animals i a la naturalesa, sinó també a moltes comunitats. Per tot això i perquè és un dia per a retre homenatge al nostre planeta i reconèixer la Terra com la nostra llar.
Encara que la COVID-19 s’ha estès per tot el món i ha dominat l’agenda noticiosa i l’atenció mundial, la necessitat d’accelerar l’acció pel clima i la naturalesa continua sent tan urgent com sempre.
Per a finalitats de 2020, les emissions globals de carboni han de disminuir 7,6% i continuar disminuint en aquesta mateixa proporció cada any durant la dècada vinent perquè puguem mantenir l’escalfament global per sota de 1,5˚C a finalitats de segle, segons l’Informe sobre la Bretxa d’Emissions 2019 del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).
En 2020 es commemoren els 50 anys del Dia de la Terra i el quart aniversari de la signatura de l’Acord de París sobre canvi climàtic.
L’actual pandèmia de COVID-19 és un clar recordatori de la vulnerabilitat dels humans i del planeta enfront d’amenaces de magnitud global. El mal descontrolat al nostre medi ambient ha de ser abordat.
I JO QUÈ PUC FER?
Uneix-te des de casa als debats i esdeveniments transmesos en viu en earthday.org.. Explora els nombrosos esdeveniments virtuals del Dia de la Terra a través del directorio oficial, que mostra les diferents activitats disponibles en les diferents zones horàries.
Hi ha noves eines per al voluntariat i l’activisme, i oportunitats d’aportar a la ciència ciutadana a través de l’aplicació Earth Challenge 2020, amb la qual pots mesurar dades com la qualitat de l’aire i la contaminació plàstica des del lloc on et trobis.
Estan disponibles desafiaments per a l’acció diària, materials per a compartir en les xarxes socials, consells per a fer rètols de finestra i un espai perquè els comptis als altres sobre les teves accions en favor de la sostenibilitat.
El músic guanyador del Grammy Ricky Kej al costat de 44 músics de sis països actuaran en viu en un concert en suport a l’Organització Mundial de la Salut i el Fons de Resposta Solidària a la COVID-19.
Líders comunitaris i religiosos commemoraran l’ocasió amb un seminari web el 21 d’abril, el qual inclourà benediccions del Dia de la Terra de part d’autoritats indígenes i religioses en diferents parts del món i un missatge d’activistes juvenils pel clima.
Igual que en el primer Dia de la Terra, fa 50 anys, és hora de demostrar solidaritat, prendre mesures i enviar un missatge clar als líders mundials per a frenar el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, i garantir que la protecció del medi ambient sigui una base fonamental dels plans per a “reconstruir millor”.
Amb la mira posada en els pròxims 50 anys, i en vespres del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, el PNUMA compartirà informació sobre les accions necessàries per a protegir la biodiversitat, contribuir amb els esforços de reforestació dels paisatges degradats i comprometre’s amb la gestió sostenible dels recursos naturals.
Des de Fundació Sigea us volem convidar a realitzar qualsevol dels tallers pels escolars a travès del nostre catàleg de tallers que podeu trobar a la nostra pàgina d’ACTIVITATS ESCOLARS.
Us deixem aquesta infografia que hem preparat amb una mica de dades curioses de la Terra i què podem fer nosaltres per protegir-la.