Els humans no saben el que posseeixen en la Terra. Serà perquè la majoria no ha tingut ocasió d’abandonar-la i tornar després a ella. James Russell Lowell (poeta estatunidenc)
Cada any, el 22 d’abril, se celebra a tot el món el Dia de la Terra i és que en 1970 es va iniciar un moviment ambientalista on 20 milions de nord-americans es van manifestar sortint al carrer per a lluitar per un medi ambient saludable.
El 22 d’abril és una oportunitat més per a recordar que la Terra necessita de la col·laboració de tots per a avançar cap a la mateixa meta, que és cuidar-la i conservar-la. Una necessitat que preocupa més si cap arran del constant augment de la contaminació i el conseqüent canvi climàtic, que està afectant no només els animals i a la naturalesa, sinó també a moltes comunitats. Per tot això i perquè és un dia per a retre homenatge al nostre planeta i reconèixer la Terra com la nostra llar.
Encara que la COVID-19 s’ha estès per tot el món i ha dominat l’agenda noticiosa i l’atenció mundial, la necessitat d’accelerar l’acció pel clima i la naturalesa continua sent tan urgent com sempre.
Cada any, el Dia Mundial de la Terra té diferents temes. El d’aquest any 2021 és una anomenada a l’acció climàtica. Aquest enorme desafiament és el més gran per al futur de la humanitat.
A la fi de 2021, s’espera que les nacions augmentin els seus compromisos respecte a l’Acord de París de 2015 sobre el canvi climàtic. També, ha arribat el moment que els ciutadans demanin majors competències a escales globals per a fer front a la nostra crisi climàtica.
Tret que tots els països del món facin un pas endavant ràpidament, estem condemnant a les generacions actuals i esdevenidores a un futur perillós.
I JO QUÈ PUC FER?
Són moltes les accions que podem dur a terme, però el més important és fer les que estan al nostre abast perquè formen part de la nostra quotidianitat, per a poder ajudar a millorar el nostre planeta: la Terra. Ànim!
- Sembra una llavor al jardí, terrassa o balcó. Les plantes absorbeixen diòxid de carboni i alliberen oxigen,millorant la qualitat de l’aire. Tria espècies autòctones que estiguin adaptades al medi i a la pluviometria.
- Afavoreix la biodiversitat construint un hotel d’insectes o fes una bassa per amfibis o posant menjadores i nius per ocells, o ratpenats.
- Vincula els productes ecològics i artesanals als lleure, l’aprenentatge o el turisme rural.
- Menja fruita i verdura de temporada, de proximitat i cultivada de forma de forma respectuosa amb el medi : són tres criteris que permeten reduir emissions i contaminants en la natura; i, si pots, compra a granel, sense envasos.
- Ves en bici, a peu o en transport públic sempre que puguis: reduiras el consum energètic, les emissions a l’atmosfera, i faras salut.
- Col·labora amb entitats ambientals i entitats de custòdia en projectes de recuperació dels ecosistemes naturals, com aiguamolls i prats humits, boscos de ribera, plantacions d’espècies autòctones, agricultura ecològica.
Des de Fundació Sigea us volem convidar a realitzar qualsevol dels tallers pels escolars a travès del nostre catàleg de tallers que podeu trobar a la nostra pàgina d’ACTIVITATS ESCOLARS.
Us deixem aquesta infografia que hem preparat amb una mica de dades curioses de la Terra i què podem fer nosaltres per protegir-la.