Una gota d’aigua és flexible. Una gota d’aigua és poderosa. Una gota d’aigua és més necessària que mai.
En 2010, les Nacions Unides van reconèixer que “el dret a l’aigua potable i el sanejament és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i de tots els drets humans.” Per dret humà a l’aigua s’entén el dret de tota persona, sense discriminació, a disposar d’aigua suficient, segura, acceptable, accessible i assequible per a ús personal i domèstic, i comprèn l’aigua per al consum, el sanejament, la bugada, la preparació d’aliments i la higiene personal i domèstica.
El Dia Mundial de l’Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà de cridar l’atenció sobre la importància de l’aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d’aigua dolça.
Els canvis globals comencen a petita escala, i això és alguna cosa en el que també s’intenta incidir amb la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua. Cadascun de nosaltres té a la seva mà fer un ús responsable d’aquest bé tan preuat, que és imprescindible però també escàs: l’AIGUA!
I JO…QUÈ PUC FER PER ESTALVIAR AIGUA A CASA?
Algunes de les mesures que pots dur a terme a casa teva són:
- – Col·locar una ampolla plena al dipòsit del vàter, instal·lar un polsador doble o instal·lar un sistema d’interrupció voluntària (cada vegada que buidem el vàter fem servir entre 6 i 10 litres d’aigua).
- – Evitar banyar-te sovint ja que omplir la banyera suposa entre 200 i 300 litres, mentre que si et dutxes significa un consum de 30 a 80 litres (l’estalvi és d’un 70%).
- – Tancar l’aixeta sempre que t’ensabonis les mans, et rentis les dents, els plats… (les aixetes obertes poden perdre fins a 12 litres per minut).
- – Instal·lar airejadors o economitzadors a les aixetes, sistemes de monocomandament o aixetes electròniques (amb aquests sistemes es pot arribar a estalviar fins a un 50% respecte a les aixetes convencionals).
- – Reparar les aixetes o petites fuites d’aigua tan aviat com les detectis (una aixeta que perd una gota per segon té una pèrdua de 1000 litres al mes).
- – Esperar a tenir plena la rentadora i seleccionar el programa adequat ja que es pot arribar a reduir la factura de la llum i l’electricitat (una rentadora convencional consumeix entre 60 i 90 litres però les anomenades «intel·ligents» regulen el consum d’aigua en funció del pes de la bugada).
- – Omplir el rentaplats també és una mesura per a reduir les factures, en el cas de la llum fins a un 25% (el consum d’aigua d’un rentaplats és entre 18 i 30 litres).
- – Instal·lar dipòsits a l’exterior per emmagatzemar l’aigua de pluja i fer-la servir per a regar, alimentar les cisternes dels vàters…
- – Reutilitzar les aigües grises, que provenen de dutxes, rentadores, etc. que després d’un tractament, es poden reutilitzar per a les cisternes dels vàters.
- – No fer servir el vàter com a una paperera llençant coses que no corresponen com bastonets, burilles de les cigarretes… ja que alguns d’aquests residus poden contaminar les aigües de consum.
Des de Fundació Sigea us volem convidar a realitzar qualsevol dels tallers pels escolars a travès del nostre catàleg de tallers que podeu trobar a la nostra pàgina d’ACTIVITATS ESCOLARS.
Us deixem aquesta infografia que hem preparat amb una petita llista de consells per poder estalviar una mica d’aigua a casa vostra.
#WorldEnergyEfficiencyDay #eficienciaenergetica