«Ens juguem molt, ens juguem el nostre futur. Si els polítics no fan res, farem que ens sentin»
La revolta estudiantil contra el canvi climàtic que porta mesos recorrent Europa arriba també a Espanya demà divendres. Col·lectius de joves de 50 ciutats espanyoles se sumaran a la vaga internacional convocada el 15 de març en un centenar de països sota la inspiració de l’adolescent sueca de 16 anys Greta Thunberg.
Qui és la Greta?
La flama de la protesta la va prendre aquesta estudiant el 20 d’agost del 2018, quan va decidir no acudir a l’escola i plantar-se davant del Parlament suec per a reclamar mesures contra el canvi climàtic. Des de llavors, cada divendres l’ha passat fora del col·legi protestant.
El missatge de Greta que mobilitza a milers de persones és molt simple. Els adults, la classe política, no estan fent prou per a evitar el canvi climàtic i són ells, els més joves, els que es veuen obligats a lluitar pel seu futur. «Dins de 50 anys la majoria de polítics actuals ja ni estaran, però a nosaltres ens afectarà de ple el que passada amb el planeta», resumia Greta en una de les lapidàries frases que l’han fet famosa. La seva imatge va aconseguir projecció mundial després de pronunciar un impactant discurs en el Cim del Clima de Katowice(Polònia) que després repetiria a Davos i Brussel·les.
A Barcelona la manifestació sortirà de la plaça de la Universitat a les 12.00 hores i acabarà en la plaça de Sant Jaume, on es duran a terme diverses accions.
A què ens referim quan parlem de Canvi Climàtic? El Canvi Climàtic és l’alteració del clima i les temperatures de la terra que afecta els ecosistemes i origina canvis que directament o indirectament són produïts per l’activitat humana. L’augment excessiu dels «gasos de l’efecte hivernacle» contribueix a la variació de la temperatura i al deteriorament de la capa d’ozó que estan constituïts per Diòxid de Carboni (CO2), Metà (CH4) i Òxids de Nitrogen (NOx). L’excés de gasos és generat per les diverses activitats de l’home, com l’ús d’energies elèctriques, la dependència de les indústries de combustibles fòssils o la contaminació de les zones urbanes amb els transports, el mal ús dels residus, els processos industrials, etc
L’impacte mediambiental repercuteix en gran mesura a la sequera dels rius i la falta d’aigua potable, com també als canvis en les condicions de la producció d’aliments i l’augment de desastres naturals com sequeres, onades de calor i inundacions.
En els últims 150 anys, la temperatura mitjana ha augmentat gairebé 0.8 ºC a tot el món, i al voltant de 1ºC a Europa. Els últims onze anys figuren entre els més calorós dels recollits en els registres instrumentals de la temperatura de la superfície de la Terra des de 1850. Per això, es fa necessari emprendre accions a escala mundial per limitar les emissions, ja que es preveu que es produirà un nou augment de les temperatures globals fins als 4ºC per 2100. Si arribem a aquesta temperatura, els canvis seran ja irreversibles.
I tu…t’hi apuntes?
De vegades pensem que nosaltres com a individus no podem fer res per canviar les situacions, com per exemple aturar el canvi climàtic, que això ha de ser cosa dels governs, o dels líders mundials. El que no sabem que qualsevol petit gest que cadascú de nosaltres faci és sumar per canviar les coses.
Aquí us deixem una infografia que hem preparat amb 5 petites coses que podem fer per aturar el canvi climàtic.