25 anys de COP han aportat molt poc a la lluita contra el canvi climàtic
A aquestes alçades tothom ha sentit a parlar del canvi climàtic, però tothom sap que volen dir aquestes paraules?
El canvi climàtic es el canvi de clima produït per l’activitat humana, que altera la composició de l’atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes de temps comparables.
No s’ha de confondre el «canvi climàtic» amb la «variabilitat climàtica», ja que aquesta fa referència a qualsevol variació del clima (interestacional, interanual, per dècades, per segles…) sigui per processos propis del sistema climàtic o per altres causes. De fet, la variabilitat és una de les característiques essencials del comportament atmosfèric a qualsevol escala temporal.
Pel canvi climàtic cal considerar qüestions pertanyents als més diversos camps de la ciència: la meteorologia, la física, la química, l’astronomia, la geologia i la biologia, tenen moltes coses a dir.
Ones de calor, fenòmens meteorològics extrems, espècies invasores o intensificació de malalties. Així es manifesta el canvi climàtic.
Els fenòmens atmosfèrics són cada vegada més freqüents i intensos i durant els pròxims anys es preveu que es multipliquin si no es posa fre a l’escalfament global. De manera que, per a evidenciar aquests efectes, ens hem proposat recopilar imatges que els facin visibles, dades que els corroborin i testimoniatges de la comunitat científica que expliquin de primera mà els problemes i les seves repercussions.
Els escenaris de futur són preocupants, tant per les seves conseqüències en el medi ambient com en la societat. El canvi climàtic té un impacte, que anirà en augment, sobre la gran majoria dels sectors productius, com el turisme, l’agricultura i la producció d’aliments. A més a més, es notarà en el mercat immobiliari, la indústria o la generació d’electricitat, entre altres.
Tendim a pensar que el canvi climàtic és un problema llunyà, gairebé aliè, però no és així. Cal que en prenem consciència abans que sigui irreversible. Destacar-ne els efectes no per quedar-nos amb ells, ser catastrofistes i pensar que no s’hi pot fer res, sinó tot el contrari: per a dir una vegada més que sí que s’hi pot i aquí en tenim la solució.