«Que inapropiat dir Terra a aquest planeta, quan és evident que hauria de dir-se Oceà» (Arthur Clarke)
Dues terceres parts de la superfície de la Terra estan cobertes per mars i oceans. Gran part de la fotosíntesi té lloc als oceans. Són una font de recursos: aliments, energia, aigua, recursos minerals i, per tant, per a la bona salut del planeta, és indispensable que els preservem en bon estat.
Els oceans cobreixen més del 70% de la superfície de la Terra i són un element important en la configuració de la vida en el nostre planeta. La seva importància és tal que es pot parlar veritablement d’un “planeta blau”.
Tots els humans depenem directament o indirectament del mar, ja visquem a prop o lluny seu.
Per què celebrem el Dia Mundial dels Oceans?
1. Per recordar que els oceans tenen un paper molt important en les nostres vides, ja que són els pulmons del nostre planeta.
2. Per informar l’opinió pública de les conseqüències que té l’activitat humana per als oceans.
3. Per engegar un moviment mundial ciutadà a favor dels oceans.
4. Per mobilitzar i unir la població mundial entorn de l’objectiu de la gestió sostenible dels oceans, ja que constitueixen una font important d’aliments i medicines.
5. Per celebrar junts la bellesa, la riquesa i el potencial dels oceans.
Els oceans són el pilar fonamental de la vida al nostre planeta: produeixen l’oxigen que respirem, absorbeixen gran part de les emissions de carboni, regulen el clima, constitueixen la llar d’una infinitat d’organismes i són el lloc idoni per realitzar-hi nombroses activitats comercials, turístiques, recreatives, etc. No obstant això, les pressions humanes, com la sobrepesca, la contaminació marina o l’acidificació de l’oceà, ocasionen un deteriorament real i visible dels nostres oceans i mars.
Plàstics als oceans
Pel fet que el plàstic és molt persistent i es dispersa fàcilment, podem trobar plàstics en tots els racons del planeta, des de l’Àrtic fins a l’Antàrtida. Una vegada els objectes de plàstic arriben al mar poden ser ingerits per la fauna marina i acumular-se en el seu interior, poden quedar-se en suspensió o surant en la superfície, poden finalment enfonsar-se i romandre en el fons marí, o fins i tot poden quedar atrapats en el gel de l’Àrtic. Ja s’han trobat plàstics fins i tot en les zones més profundes, a més de 10.000 metres de profunditat.
Els plàstics que trobem en superfície només són la punta d’iceberg, ja que representen menys del 15% de tots els plàstics que hi ha en el mar. Actualment s’han identificat cinc zones de concentració conegudes com a “sopes” de plàstics: una en l’Índic, dos a l’Atlàntic (Nord i Sud) i dos en el Pacífic (Nord i Sud). Aquestes zones superficials tenen una elevada concentració de microplàstics. En les costes i el litoral també es poden trobar altes concentracions de plàstics, especialment en regions amb altes poblacions costaneres, amb sistemes de gestió de residus inadequats, pesqueres intensives, o turisme elevat.
I jo què puc fer?
Et convidem a fer aquests petits gestos quotidians per no augmentar la contaminació dels mars i els oceans:
1. Utilitza menys productes de plàstic. Portar al supermercat les teves pròpies bosses és una gran iniciativa, igual que substituir les ampolles de plàstic per transportar líquids per termos i ampolles reutilitzables.
2. Utilitza bronzejadors i protectors solars biodegradables en l’aigua, per no danyar les espècies marines.
3. No compris productes que afectin la vida dels nostres mars i oceans, com els accessoris elaborats a partir de tortugues, taurons, coralls, conquilles marines…
4. Redueix les emissions de CO2. Per això, pots disminuir el consum d’energia utilitzant bombetes de baix consum, fer servir transport públic per a desplaçaments curts, compartir el vehicle…
5. Evita el consum de peix juvenil i de totes les espècies capturades amb tècniques de pesca com l’arrossegament de fons. Si tens dubtes, no compris peix sense etiquetar.
6. Fes un pas més i col·labora en la neteja de les platges, ja sigui en activitats organitzades a la teva localitat o simplement recollint les restes de brossa que puguis trobar quan passis el dia a la platja, perquè no tornin al mar
Des de Fundació Sigea portem 25 anys conscienciant tan a grans com a petits sobre el tema del medi ambient, i us volem convidar a gaudir d’aquest dia, que de fet pensem que s’hauria de conmemorar (com alguns dels altres dies mundial del que ja hem parlat en diferents posts) els 365 dies de l’any, a realitzar qualsevol de les activitats pels escolars a travès del nostre catàleg de sortides que podeu trobar a la nostra pàgina d’ACTIVITATS ESCOLARS, com per famílies amb una proposta molt divertida, on podem gaudir de la natura en bicicleta, i apropar-nos a la nostra mar mediterrània, a la nostra pàgina d’ACTIVITAS TURISME SOSTENIBLE.
Us deixem aquesta infografia que hem preparat amb una mica de dades curioses sobre els OCEANS i què podem fer nosaltres per protegir-los.